Elrow Town Amsterdam: dansjes naast een opblaasbaar, kleurrijk reptiel

Festival Fans

Toen ik het afgelopen jaar, tijdens ADE 2018, mijn debuut maakte op een Elrow feestje was ik meteen verkocht. “Nou Elrow, ik ben alvast jullie vaste bezoeker! Want wauw, wat een feest. De techno scene heeft me nog niet zover maar Elrow, you got me!’, schreef ik in het report. Ik kon niet wachten tot het volgende Elrow event en was euforisch toen Juan Arnau aan het Parool verklapte dat er naast alle indoor feesten ook een Elrow festival aan zou komen. Dit was precies een jaar geleden dus nu mogen jullie raden waar ik afgelopen weekend was. Juist. Het festival: Elrow Town Amsterdam!

De ultieme belevenis

Elrow staat voornamelijk bekend om de aankleding, de ultieme belevenis. Dansers op stelten in de kleurrijkste pakjes, uitbundige shows, creatieve decors waar je u tegen zegt en non-stop confettieregen. Ook organiseert het feest iedere editie een speciaal thema. Zoals vorig jaar bij ADE:  Elrows Chinese RowYear. In een milliseconde begaven we ons toen van industrieel terrein naar de drukke straten in China. Overal waren boeddha’s op de muren, hingen er slingers en rode lampionnen aan het plafond en danste er feestende mensen met kegelvormige rijsthoeden op hun hoofd.

‘Stond je een dansje te doen, komt er opeens een immens groot opblaasbaar, kleurrijk reptiel voorbij rijden’

 

 

 

 

 

 

Psychrowdelic trip

Precies deze vibe was er nu weer alleen waren de thema’s wat uiteenlopend. Er was niet iets specifieks, maar dat maakte het misschien juist nog toffer. Was je ergens in de ruimte? In Hollywood in de jaren 70? Ik wist het niet. Niemand wist het. Maar wat was het cool! Er waren vijf stages en iedere stage was nog energieker dan de andere. Neem de mainstage, of hoe de organisatie de area beschreef: ‘Psychrowdelic trip; Jump into the wildest hippie community ever!’ Of de stage die ‘Rowsattacks Alien invasion: party like you’ve never partied before!’, werd genoemd. Stond je een dansje te doen, komt er opeens een immens groot opblaasbaar, kleurrijk reptiel voorbij rijden. Ja joh, echt waar.

Kleurrijke outjes achter de draaitafel

De organisatie had goede maatregelen genomen voor de slechte weersvoorspellingen. Veel overdekte plekken omdat ze de hele week bakken met regen aankondigde. Maar wonder boven wonder was het zaterdag helemaal droog. De hele middag en avond was er geen druppel regen te bekennen en liepen de meeste gewoon in hun shirtje rond. Ik droeg zelfs mijn zonnebril voor de felle zon (of was het toch als fashionitem?).

Leuk Sien, dat mooie weer, maar naast dat, alle confettieregen en loslopende opblaasbare reptielen ging het natuurlijk ook om de muziek. Als niet techno-kenner begreep ik vrij weinig van de line-up (sorry!) maar lekkere muziek, dat was er zeker. Elrow is dan ook niet helemaal techno. Het is een soort mix van techno, disco en trance, denk ik zo. Met dj’s als Technasia, Spikey Lee en Paco Osuna, die natuurlijk in hun kleurrijkste outje achter de draaitafel stonden.

‘Van oranje en groene pruiken tot hoeden in de vorm van een paddenstoel of een watermeloen’

 

 

 

 

 

 

Rondjes lopen

In het midden van het terrein was er de Elrow x Absolut area. Het was geen normale tent of stage, nee. Het feestje vond plaats midden in een knalroze, opblaasbaar luchtkasteel. Dat wekte natuurlijk onze aandacht. Maar niet dat we er meteen heen gingen, nee. We wandelde eerst nog een paar rondjes. Rondjes lopen? ‘Ja de hele avond loop ik rondjes. En ik loop rondjes. Ik loop alleen maar rondjes’. Dat dus. Super leuk. En tja, als je rondjes loopt kom je van alles en iedereen tegen. Zo ook een mevrouw die verkleed was alsof ze zo uit Alice in Wonderland kwam lopen. Ze deelde allerlei accessoires uit, van oranje en groene pruiken tot hoeden in de vorm van een paddenstoel of een watermeloen. Dat vonden wij natuurlijk reten gezellig. Droeg ik opeens een Hawaï rok en had mijn vriendin een hoge hoed op met een (neppe) Elrow champagnefles in d’r handen. Prachtig, ik zeg het je!

‘Prachtige drag queens namen het podium in beslag en danste wild in hun pikante glitterpakjes’

 

 

 

 

 

 

 

 

Hét knalroze, opblaasbare luchtkasteel

En toen was het tijd om op ontdekking te gaan naar het roze luchtkasteel. De ingang was via een wit groot hek, alsof je het terrein van een middeleeuwse tuin betrad. De muziek klonk luidkeels uit de speakers en de opblaasbare ballen in de lucht beloofde wat. Eenmaal binnen was het feest in volle gang. Prachtige drag queens namen het podium in beslag en danste wild in hun pikante glitterpakjes. De dj draaide een soort mix van techno en r&B, een beetje een rare combi maar blijkbaar bestaat dat ook. En lekker dat het was. Electronisch maar je kon er op twerken zal ik maar zeggen. En al helemaal toen een drag queen begon met praten. Of ja praten… ‘Eat that pussy, love that pussy, lick that pussy’, kreunde ze hard door de microfoon. Ja echt, dat zei ze. En dat een uur lang. Een uur lang was dat de tekst op een elektronische dreun terwijl er slingers, ballonnen en lichtgevende staven in de crowd werden gegooid. De laatste twee uurtjes van het festival kwamen wij het roze luchtkasteel niet meer uit. We vermaakte ons uitermate en genoten totdat de allerlaatste deuntjes uit de speakers klonken.

Ik kan nu al niet meer wachten tot zondag 20 oktober, want dan is namelijk het volgende Elrow feestje in onze prachtige hoofdstad. Ik durf nu al te zeggen dat Elrow goes to ADE 2019 een geweldige belevenis wordt. Benieuwd hoe ik dit ervaar? Hou onze website in de gaten!